Bútor vásárlási tanácsok

Hogyan és milyen szempontok alapján válasszunk kanapét, ülőgarnitúrát?

0
0
0
s2sdefault
Az ülőgarnitúra, kanapé a nappali ékessége lehet. Vagy éppen az éjszakai rémálmoké. Nem könnyű feladat a megfelelő ülőgarnitúrát megtalálni, hiszen számtalan szempontot kell figyelembe vennünk és nem csak azért, mert a lakás egyik meghatározó eleme, hanem mert talán a legnagyobb igénybevételnek kitett bútor is egyben. Írásomban a kényelmet és tartósságot helyeztem fókuszba, igyekeztem csak az objektíven megítélhető tényezőket figyelembe venni. Törekedtem a szakmai nyelv egyszerűsítésére, közérthetővé tételére.

1. Kanapé vagy nem kanapé: az itt a kérdés

Ágy vagy kanapéA nagy klasszikus kissé módosított sorai így is ütősek. Mert valóban, először el kell dönteni, hogy mire is van szükségünk: ülőgarnitúrára, kanapéra, vagy inkább fekvőhelyre. A legfontosabb tudnivaló a kanapé bútorokról, hogy azokat elsődlegesen ülésre tervezték, gyakran a vizuális megjelenés mindent felülír, így a fekvő funkció másodlagos, vagy csak kiegészítő, “vendégváró” szolgáltatás. Ezért, ha mindennapos fekhelyként szeretnénk kanapét használni, akkor legyünk azzal tisztában, hogy ez bizony hosszú távon kényelmetlen és egészségtelen.
Természetesen kompromisszumos megoldás létezik, de azzal várjunk még egy kicsit.
Amennyiben az elsődleges szempont a kényelmes alvás, akkor mindenképpen az erre a célra fejlesztett ágyak, franciaágyak vásárlását javasoljuk. A robinagyker.hu ágykínálatát gazdag szín-, stílus-, és formavilág jellemzi, melyet érdemes végigböngészni:

Ágyak, franciaágyak, hálószoba bútorok >>

2. Mi van a paplan alatt, pontosabban az ülőfelület alatt?

Ha eldöntöttük, hogy kanapéra, ülőgarnitúrára van szükségünk, akkor jöhet a második fontos kérdés, amit meg kell vizsgálnunk: milyen legyen az ülőfelület, egészen pontosan min fogunk ülni, esetleg aludni?

Legyen szivacsos?

Ez egy ún. „egyrétegű” felépítés, a vázon egy vastagabb szivacsréteg található, ülés szempontjából keményebb és rövidebb élettartamú, mint a rugós. Természetesen azért nem ennyire egyszerű; az élettartam függ attól, hogy az adott gyártó milyen minőségű szivacsot használ. A szivacs minőségéről, tartósságáról a köbméterenkénti súlya (kg/m3) és keménysége árulkodik. Minél magasabb a köbméterenkénti súlya a szivacsnak, annál sűrűbb és annál ellenállóbb, illetve formatartóbb, így várhatóan hosszabb az élettartama. A másik fontos tulajdonsága a keménység. A gyártók a nagy sűrűségű és rugalmasságú szivacsokat az ülőgarnitúrák, kanapék ülésében használják, mert ott a legnagyobb a terhelés. A lágyabb szivacsok nem a legsűrűbbek, ezért csak olyan helyen alkalmazzák, ahol azok képesek torzulás nélkül elviselni a terhelést, például az ülőgarnitúrák, kanapék támláján.
A szivacsos felépítés a legolcsóbb módja a kanapé gyártásnak, ugyanakkor egy jó minőségű szivaccsal készített ülőgarnitúra, kanapé hasonló árfekvésű, mint egy rugós kanapé.

Ha a minőség az első, akkor áruházunkból ezeket a szivacsos kanapékat ajánljuk:
Antares olasz ágyazható kanapé >>

Ha viszont az ár, vagy a hazai gyártás az elsődleges, akkor pedig ezek jöhetnek szóba:
Mistrall 3-as szivacsos ágyazható kanapé >>
Egyszemélyes karfás sarokheverő >>

Mi van még? Akkor válasszunk rugós változatot?

„Kétrétegű” felépítésű, a felhasznált rugózattól függően a vázon hullámrugó (síkrugó), bonell rugó, zsákrugó (táskarugó), valamint szivacsréteg kerül beépítésre. Lágyabb, de keményebb kivitelű, a rugózatnak köszönhetően hosszabb élettartamú, mint a szivacsos.
A hullámrugót legtöbbször a szivacs belsejébe építik, így elősegítve az ülőfelület rugalmasságát és élettartamát. A legolcsóbb rugófajta, de ennek ellenére jó minőségű.
A bonell rugós matracok egymással szorosan összedrótozott 6-8 cm átmérőjű rugótestekből állnak, erre kerül rá a szivacsréteg. Zsákrugók esetében a rugótestek kisebb méretűek és egy kis textil tasakba bevarrva majdnem függetlenül mozognak egymástól.
Ha a bonell rugós matracot egy ponton elkezdjük terhelni, akkor egy nagy felület kezd el hajolni. Ezzel szemben a zsákrugók majdnem függetlenül mozognak egymástól, ezért ez a megoldás pontrugalmasságban sokkal jobb, mint a bonell rugós. A zsákrugót előszeretettel alkalmazzák önálló matracok esetében is, de kanapék esetében a magas költségek miatt kevésbé versenyképesek. Ugyanakkor a bonell rugós kanapékat komfortrétegekkel igyekeznek javítani a gyártási költségek szintentartásával, így közelítenek a zsákrugós ergonómiai szinthez, alacsonyabb árfekvés mellett.

Hullámrugós kanapék már 65 790.- Ft-tól:
Amaza ágyazható kanapé >>
Impuls ágyazható kanapé >>

Bonell rugós változatok már 71 250.- Ft-tól:
Roma 3-as ágyazható kanapé >>
Laura 3-as ágyazható kanapé >>

Webáruházunkban a MEBLAR, ELTAP, BODZIO, MILO gyártók szivacsos és rugós kivitelű kanapéit, ülőgarnitúráit ajánljuk.

3. És hol van végre a kompromisszum?

Vajon elérhető franciaágy komfort egy kanapé esetén?

Bizonyos megkötésekkel igen!

Két problémával kell megküzdeni:

  1. legyen erős és tartós a fémszerkezet,
  2. a nyitott több részből álló kanapét homogén felületűvé kell alakítani.

Az örömhír az, hogy létezik ilyen kanapé! A kompromisszum abban áll, hogy a “teljes ágy” funkciót csak bizonyos testsúly terhelésig ajánlják állandó alvásra. Ezen kanapék ágyszerkezete fém és nyitásakor “kicsomagolódik” belőle egy normál matrac, ami egybefüggő alvó felületet eredményez.

Kínálatunkból a GP SOFA gyártó GMITALIA modelljeit ajánljuk, melyek már

139 900.- Ft-tól elérhetők.

És mindezek után beszélhetünk a kényelmi és plusz szolgáltatásokról, pl., hogy a kanapé rendelkezik-e ágyneműtartóval, vagy nyitást segítő ágyszerkezettel. Szándékosan nem tértem ki stílus, szín, szövet vagy egyéb szubjektív megítélés alá eső tulajdonságokra, ugyanis, ha a fentieket figyelembe vesszük a vásárlás során, akkor minden más csak habként funkcionál a tortán.

A Robinagyker teljes ülőgarnítúra és kanapé kínálata megtekinthető itt.

Remélem sikerült segíteni a megfelelő ülő-, és/vagy fekvő bútor kiválasztásában!
Várjuk Önöket webáruházunkban, ahol megtalálható minden, a lakás berendezéséhez szükséges bútortípus.

www.robinagyker.hu


Kisbalázs István
Több mint 20 éves bútorértékesítési ls tanácsadási tapasztalattal rendelkezem. Cégem a Robinagyker Kft. 1992-ben alakult, a minőséget, valamint a kedvező árakat biztosítani tudó gyártók bútorait forgalmazza. A vállalkozás az évek folyamán kialakított partnerkapcsolatok alapján elsősorban olasz és lengyel bútorgyárak termékeit értékesíti. Üzletpolitikánkat a magas fokú szakmai hozzáértés és elkötelezettség jellemzi.